Pink Bobblehead Bunny

Sunday, October 30, 2011

Cloud Computing !!

        Bulut bilişim'in türkçesi olduğu Cloud computing, aslında hiç biryerde tam tarifinin yapılmadığı çok havada bir terim bence dicem komik olcak adı üstünde zaten havada olması normal :) Birsürü biyerlerden bişeyler okudum ve sonunda her okuduğum şeyde aklıma gelen şey şu oldu, bizim bazı bilgilerimiz var, veritabanında olsun, bilgisayarda harddiskinde olsun, bunların hepsi o herkesin görebildiği, izleyebildiği bulutun içinde.. Ve gökyüzündeki gördüğümüz bulutun bütün özelliklerini taşıyor, bikere bulutların nasılki hacmi , kapladığı alan sürekli değişiyorsa, ve nasıl ki bulutları izleyebiliyorsak aynı özellikleri barındırıyor..
       Örneklerle anlatıcam çünkü dediğim gibi çok soyut bir kavram şimdilik..

Saturday, October 22, 2011

CRM Nedir ki ?

       Çoook eskilerde insanlar birşeyler üretmeye başladıklarında, ürün önemliymiş, kime ne lazım  , bunu napcaklar falan gibi kaygılar yokmuş, ama zamana bakmışlar ki biz üretebiliyoruz artık gidelim bi soralım soruşturalım, biz ne üretirsek bu insanlar para verip alırlar demişler ve o günden sonra "müşteri velinimettir" yargısı oluşmaya başlamış.. Böylelikle müşteri dinlenilmeye ve önemsenmeye başlamış..
      CRM kavram olarak Dünya'da yaklaşık son 10-12 yıldır, Türkiye'de ise son 5-6 yıldır var. CRM nedir derseniz,ingilizcesi Customer Relationship Management, kısaltmasıda burdan gelmektedir zaten, türkçe ifadesi ise Müşteri İlişkileri Yönetimidir. Adı da üstünde zaten , müşteriyle ilişkileri artık yönetmek gerekti, çünkü bir çok firmanın milyonlarca müşterisi olabiliyor, bunlarla ilgili analizler yapmak , raporlar hazırlamak istiyorlar, bunu da elle yapamayacaklarından bu CRM yazılımları doğmuş, müşteri bilgilerini, aktivite oluşturma işini, randevuları tutma ve düzenleme işini, müşteriye özel fırsat oluşturup, müşterinin sorunlarını sisteme kayıt etmeyi sağlayan çağrı işini içinde barındıran yazılımlar üretmişler.. Çağrı merkezlerinin kullandıkları yazılımlar ise buna en güzel örnektir..

Saturday, October 15, 2011

ERP nedir ?

ERP (Enterprise Resource Planning) Kurumsal Kaynak Planlaması demektir. Bir işletmenin mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi tüm kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Öncelerde her bir departman kendi işlerine yarayacak yazılımı kullandığından departmanlar arası işlemlerde sorunlar çıkarmış, fakat ERP tüm bu ihtiyaçları tek bir veri tabanında toplayan yazılımlardır. Bu sebeple zamanla ERP çok gelişmiş ve bir işletmenin olmazsa olmazları arasına girmiş. Yani daha anlaşılır bir dille, muhasebe kısmı için ayrı, üretim kısmı için ayrı, müşteri ilişkileri için ayrı, tedarikçi ilişkileri için ayrı, siparişler için ayrı sistemler kullanmak, bir çok konuda bu departmanlar arası işlemler zahmetli oluyor ama şöyle olsa hoş olmazmıydı ? Müşteri ve tedarikçilerin kayıtlı olduğu, irsaliyenin ve üretim fişinin kesilip işlem sonunda bunun muhasebeye fatura olarak düştüğü, kar ve zararın otomatik olarak hesaplanıp , istenilen konuda raporlar alınarak işletmenin durumunu kontrol edebileceğiniz bir sistem..

Neden böyle bir blog açtım ?

      Bir buçuk aydır bir ERP programını ve iş hayatını öğrenmeye çalışıyorum, evet 23 yaşıma kadar okul okudum ama şu bir buçuk ayda öğrendiğim şeylerin haddi hesabı yok, bu kısım çok başkaymış cidden, iş hayatı nedir, bi işletmeniz varsa nelere ihtiyaç duyarsınız, işleri nasıl organize edersiniz yada etmelisiniz gibi bir sürü konu var işin içinde. Dolayısıyla bir sürü şey öğrenmem gerekiyor, Örneğin; CRM nedir, Tedarik zinciri nedir, Üretim nedir vs gibi milyon tane konu var, e bende sadece okuyunca işin içine giremiyorum gibi hissediyorum, dedim ki bari öğrendiğim şeyleri yazıyım ..
      Hem bana faydası olsun , elimde döküman olsun, hemde gördüm ki bu işleri bilmeyen bir sürü insan var, belki bir kaç kişide olsa benim sayemde bir iki bişey öğrenir..  Bu giriş yazımın ardından en yakın zamanda başlıyorum deneyimlerimi yazmaya, beni bekleyin ;) İyi günler :)