Pink Bobblehead Bunny

Sunday, October 30, 2011

Cloud Computing !!

        Bulut bilişim'in türkçesi olduğu Cloud computing, aslında hiç biryerde tam tarifinin yapılmadığı çok havada bir terim bence dicem komik olcak adı üstünde zaten havada olması normal :) Birsürü biyerlerden bişeyler okudum ve sonunda her okuduğum şeyde aklıma gelen şey şu oldu, bizim bazı bilgilerimiz var, veritabanında olsun, bilgisayarda harddiskinde olsun, bunların hepsi o herkesin görebildiği, izleyebildiği bulutun içinde.. Ve gökyüzündeki gördüğümüz bulutun bütün özelliklerini taşıyor, bikere bulutların nasılki hacmi , kapladığı alan sürekli değişiyorsa, ve nasıl ki bulutları izleyebiliyorsak aynı özellikleri barındırıyor..
       Örneklerle anlatıcam çünkü dediğim gibi çok soyut bir kavram şimdilik..


Ulaşılabilirlik: Bu kısmı aslında hep kullandığımız internet nimetlerini içeriyor, senin bilgin biyerlerde duruyor bunada sanallaştırma deniyor ve sen oraya sana özel olan kullanıcı adın ve şifrenle sana verilen yetkiler doğrultusunda girip, yapabileceğin işlemleri yapabilmeni sağlıyor.. Bu sadece internet ile değil VPN yani şirket içindeki kurulan bir ağ üzerinden de sağlanabilir..


Servis :  Sana bir platform sunuyor ve sen oraya kullandığın uygulamaları, programları kurabiliyorsun, oraya entegre ettiğin bilgileri o programlar içinde kullanabiliyorsun.(Platform as a Service deniyor buna da .PaaS)  Ya da sen diyebilirsin ki ya benim programım falan yok sende varsa ben o programları kullanıyım , seni geri çevirmiyor al bende bunlar var kullan diyor, apple storedan app seçmek gibi bişey yani.. (Software as a Service deniyor buna.SaaS). Tabi şunu da diyebilcek yerler var platformu da ben de var, sen bana sadece platformu kurabileceğim altyapıyı sağla, hay hay diyorlar ve sağlıyorlar.amazon.com'un sunduğu altyapılar gibi. (Infrastructure as a Service bunun da adı.IaaS)


Esneklik: İşte şirketlerin en çok işine yarayacak özellik, esnek olması bu esneklikten kastım şu , şimdi şirketlerin yaptı transaction'lar var, örneğin bir giyim markası, salı günleri internetten satışlarda kampanya yapıyor ve normal günler de 1 CPU(Central Processing Unit)'luk yer ihtiyacı olan işlem kadar iş yapıyorsa, salı günleri 10 CPU'luk iş yapıyor olsun, bu şirket  bu sebeple, en az 10 CPU'luk işlemci alması gerekiyordu, sırf salı günleri o noktaya çıktığı için.. Ama cloud computingi kullanınca, bu akıllı sistem ona diyo ki sen hiç kasma kendini, ihtiyacın olan işlemleri yap ben çok akıllıyım sana ona göre yer açarım, ona görede para alırım senden.. Böylelikle o şirketin pik yaptığı gün bu sistem ona 10 CPU yer açıp rahatlatabiliyo işleri..


Takip edilebilirlik: Bu da güzel bir özellik, kolay bir şekilde yönetim panelinden kimin hangi işlemleri yaptığı , nekadar süre sistemde kaldığı, nekadar cpu harcadığı vs gibi konular rahat bir şekilde kontrol edilebilir bir hal alıyor..

         Apple ios 5'le yaptı bunu mesela, iCloud diye birşey oluşturdu, apple kimliğinle girdiğinde , tüm mac,iphone,ipod cihazlarında bilgileri bulutta topladı ve sen mesela telefonuna bir fotoğraf çektiğinde macbookundaki fotoğraf albümüne doğrudan aktardı bunu, yani bütün cihazlarını entegre etmiş oldu, bilgisayarına girdiğin bir toplantı kaydın, telefonundan alarm olarak çalabilir hal aldı, zaten benim gözümdeki en somut cloud örneği de bu, ama şuan bütün yazılımcılar nerdeyse bir bulut yaratmanın peşinde yada yaratılan bulutu şirketleri için nasıl verimli bir hale getirebileceğinin derdindeler.. Ama çok güzel yerlere gelicek bu konu , ben öyle hissediyorum...
     
         Benim anladıklarım bunlar cloud computing'den, daha çok yeni ama çok meşhur oldu, daha yeni yeni amerikadaki sistemlerde kullanılmaya başlandı 2012den itibarende türkiyede bir çok sektörde kullanılacak gibi duruyor.. Hadi hayırlısı..

9 comments:

  1. Yine güzel bilgilendirici bir yazı olmuş. Bu konu hakkında hâla piyasada tam bir döküman vs yok ama. En son HP satış direktörü Türkiyede cloud computing servisi sağlayacak firma arıyordu. Bulut bilişim diye lafta bir kaç site açıldı ama hâla yapım aşmasında vs heralde. Neyse, ellerine sağlık Ribelle.

    ReplyDelete
  2. Evet onu bende duydum, ama tabi kimse ne olduğunu tam oturtamayınca bu konuya yatırım yapmak istemiyo doğal olarak.. Bakalım taşın altına elini ilk kim sokacak :)
    Yorumların için teşekkür ediyorum, yalnız olmadığımı hissettiriyor, çok sağol ve iyi bayramlar :)

    ReplyDelete
  3. Valla ilk kim sokacak bilemiyorum ama bence uzun süreçte o kişi pişman olmayacak. Bence tabi... (:
    Rica ederim sevgili ribelle. yazıların güzel oluyor, bende hem severek hem istifade ederek okuyorum. Yalnız değilsin ;)
    Sana da iyi bayramlar, güzel kavurmalar, yeşil sarılı yapraklar dilerim (:

    ReplyDelete
  4. Hayalin Derinlikleri çok çok sağol cidden , kendine dikkat et :)

    ReplyDelete
  5. Mmm bak bunu duymamıştım, dediğin gibi önü açık görünüyor. Teşekkürler Sylviecim :)

    ReplyDelete
  6. francım benim, ilerde baya duycaz sanırsam, bekleyip görelim :*

    ReplyDelete
  7. Yeni yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk getirmesi dileğiyle, sevdiklerinizle birlikte mutlu huzurlu yıllar dilerim.

    E.Çelik

    ReplyDelete
  8. Hello There. I fоund your weblog using msn. That іs a really neatly ωritten article.
    Ӏ'll be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I'll definitely return.



    my blog рost; wedding dresses

    ReplyDelete

Yorumlarınız içerisinde blogunuzun / sitenizin linkini vermemenizi rica ederim.. Link verilen yorumlar yayınlanmayacaktır.